Wat zijn nu cryptomunten ?

De digitale munt : de toekomst ?

De digitale munt is een elektronische munteenheid dat gebruikt maakt van ‘peer-to-peer’ (P2P) technologie.Een digitale munt vertegenwoordigt dus digitaal geld, en dat kan opgeslagen worden op uw computer in een databestand, een soort van geldbuidel : een wallet..

Zo’n geldbuidel heeft een adres. Zo’n digitale munt adres bestaat uit cijfers en letters en is voor iedereen uniek. Een voorbeeld van een echt digitale munt adres is bv. : 1FJrymckzosmf4AikyRmqbPpM5YBeYDFR

 

 

 

Hoe een digitale muntadres bekomen?

Een digitale munt adres kan je verkrijgen door een portemonnee (wallet) te downloaden op uw computer (de zogenaamde desktop wallet) of door gebruik te maken van een online dienst (de zogenaamde online wallets). De online diensten zijn niet officieel, wat dus betekend dat er vertrouwen nodig is voor het beheer van uw saldo.  
De mogelijkheid bestaat ook om een wallet op een stick (soms met uitzicht geldbuidel) te plaatsen. Er zijn hiervoor beveiligde digi wallets of 'legers' te koop in de handel. 

Een offline wallet betekend dus meer veiligheid, maar om geen gegevens te verliezen moet je wel een goede backup maken. Bij verlies bent je immers al je digitale geld (digitale munts) kwijt.
Wanneer je je digitale munt wallet opent, wordt er automatisch een digitale munt adres voor je aangemaakt. Gegevens zoals naam, adres,…moet je niet opgeven en dit maakt de digitale munt uniek en vrij anoniem. Wil je betalingen uitvoeren vanuit je portemonee, dan heb je enkel het publieke digitale munt adres nodig van de andere persoon en kan je de betaling uitvoeren (of ontvangen door u eigen digitale munt adres op te geven).

 

Hoe komen digitale munten tot stand? En wat is digitale munt mining?

De digitale munten worden gemaakt met de rekenkracht van computers. Dat betekent dus dat je digitale munts kunnen aanmaken. Hiervoor bestaan programma’s die rekenkundige formules oplossingen: indien een getal dat u gevonden heeft een bepaalde cryptografische regel voldoet en nog niet bestaan, dan kunt u digitale munten of fracties digitale munten maken. Dit gehele proces heet het minen van digitale munten.

 

Het is voor individuen minder rendabel om digitale munten te minen, daarom zijn er ‘mining pools’ ontstaan. Mining pools bestaan uit verschillende individuen die samen digitale munten minen. Hierbij worden alle computers in de pool aan elkaar gekoppeld om de berekeningen uit te voeren. Je kan je miner daar dus ook perfect op aansluiten. Hiervoor ontvangt je dan een vergoeding, afhankelijk van de rekenkracht die je toebrengt aan de pool. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van de eraan bestede tijd, of een gelijke verdeling tussen alle deelnemers in de pool.

Wij kunnen je helpen met het aansluiten bij zo’n pool en je meer info verschaffen.